Բլոգ

Հալալ միս – ինչ է դա և ինչպես է այն տարբերվում սովորականից:

Ինչպես կռահեցիք, մուսուլմանների սննդակարգի կանոնագրքում մեծ ուշադրություն է դարձվում հատկապես անասնաբուծական մթերքներին և մսին։ Այսպիսով, որպեսզի միսը հալալ համարվի, պետք է հետևել մի քանի հիմնական կանոնների.
• Հալալ մսի առաջին կանոնն այն է, որ այն պետք է լինի օրինական կենդանուց: Սա նշանակում է, որ միսը չպետք է ստացվի սպանդից առաջ սատկած խոզերից կամ հիվանդ կենդանիներից։
• Հալալ մսի վերաբերյալ երկրորդ օրենքը կենդանու սպանության ձևն է: Ղուրանն ասում է, որ կենդանուն պետք է սպանել շատ սուր դանակով, վիզը կտրելով։ Սպանդի ակտի ժամանակ պետք է հիշատակել Ալլահին (այդպիսով ցույց տալով, որ այս զոհաբերությունը կատարվել է Ալլահի փառքի համար): Այստեղ պետք է նշել նաև, որ Ղուրանը սովորեցնում է կենդանիներին պատշաճ հարգանքով վերաբերվել: Սպանդի ժամանակ կենդանուն պետք է պատճառվի նվազագույն ցավ և տառապանք։
• Հալալ մսի ստեղծման երրորդ և շատ կարևոր քայլը կենդանու արյունից ամբողջությամբ ազատվելն է՝ դիակը կախելու միջոցով։ Բանն այստեղ այն է, որ արյան օգտագործումը խստիվ արգելված է իսլամում, և այն միսը, որի մեջ արյուն է մնում, այլևս հալալ չի կարելի համարել:
Հալալ արտադրանք ուտելու էությունն ու օգուտները.
Խոսելով հալալ արտադրանքի օգտագործման մասին՝ նախ նշեմ, որ դրանք բոլորն էլ բնական են և օգտակար են մարդու օրգանիզմի աշխատանքի համար։ Խիստ կանոնների շնորհիվ հալալ արտադրանքը միշտ մաքրության, թարմության և որակի չափանիշ է: Այսպիսով, անկախ կրոնական նախասիրություններից և համոզմունքներից, հալալ արտադրանքի օգտին ընտրությունը շատ ողջամիտ է։

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *